دسته بندی ها
- بیشتر -آخرین مطالب
-
مبانی تضمین کیفیت در سازه های جوشکاری-1
تاریخ:۱۴۰۱/۰۹/۲۱ زمان:۱۴:۵۲:۳۷
نمایش جزئیات
کلیات جوش و الکترود
نوع فلز مبنا
ماهیت فلز جوش شونده از اهمیت عمده ای برخوردار است . اگر فلز جوش حاصله همان کیفیت فیزیکی و شیمیایی جسم جوش شونده را نداشته باشد ، جوش مذکور رضایتبخش نمی باشد .
اگر مشخصات فلز معلوم نباشد می توان با آزمایش های ساده ای نظیر آزمایش جرقه ، آزمایش شعله ، آزمایش تراش ، آزمایش مغناطیسی ، آزمایش رنگ ، آزمایش شکست و آزمایش سلامت ، پاره ای از خصوصیات فلز جوش شونده را معلوم نمود .
اطلاعات مربوطه برای تشخیص فلزات مختلف مطابق خصوصیات آن فلزات ، مفید است . با این اطلاعات فقط شناسایی گروهی حاصل می شود و مثلا تشخیص داده می شود که قطعه ای فولاد است یا چدن . ولی در بسیاری موارد دانستن ترکیب شیمیایی فولاد لازم است . مثلا اگر فولاد دارای گوگرد یا کربن زیاد باشد یا بعضی از عناصر آلیاژی داشته باشد ، توصیه می شود از الکترود های E7018 و E7015 و E7016 و E7028 استفاده شود . این الکترود ها تمایل به ترک زیر مهره ای که از خصوصیات چنین فولاد هایی است را کاهش می دهد . این الکترود ها بدون تنش زدایی و جوش های با مقاومت کششی و قابلیت نرمی بالایی بدست می دهند و نیاز به پیش گرمایش را کم کرده یا حذف می نماید .
ماهیت جریان جوشکاری
ماشین های جوشکاری دو نوع جریان جوشکاری متناوب و مستقیم تولید می کنند . در جوشکاری با جریان مستقیم دو نوع اتصال قطبی ( مستقیم و معکوس ) امکان دارد . یعنی می توان الکترود را به مثبت و قطعه کار را به منفی وصل نمود یا الکترود ممکن است منفی و قطعه کار مثبت باشد .
ماهیت جریان برق در انتخاب الکترود موثر است . برای مثال اگر فقط ماشین های جوشکاری جریان متناوب ( ترانسفورماتور ) در دسترس باشد استفاده از الکترود E6010 و E7015 مقدور نیست زیرا این الکترود ها فقط برای کار کردن با جریان مستقیم طراحی شده اند .
اگر فقط ماشین های جوشکاری جریان مستقیم در دسترس باشد ، نوع جریان برق عامل محدود کننده نمی باشد با انکه الکترود های E6011 ، E6013 ، E7016 ، E7014 ، E7018 و E7028 اصولا برای کار با جریان متناوب طراحی شده اند با جریان مستقیم هم به قدر کافی قابل استفاده هستند .
ضخامت و شکل فلز جوش شونده
ضخیم بودن یا نازک بودن تا حدودی اندازه الکترود را تعیین می کند . بعنوان یک قاعده کلی هرگز از الکترود دارای قطر بیشتر از ضخامت فلز جوش شونده استفاده نشود .
برای جوشکاری ورق نازک فلزی به ضخامت 5/2 میلیمتر یا کمتر الکترود E6013 انتخاب خوبی است . گرچه از الکترود E6012 هم میتوان استفاده نمود . الکترود E6013 برای این قبیل کارها طراحی شده و در سری الکترود های E60XX کم نفوذ ترین الکترود هاست .
طراحی اتصال جفت و جوری
اتصال جوشکاری انواع زیادی دارد که هر نوع از آن شرایط ویژه ای برای جوشکاری نیاز دارد . جوشهای گوشه ای تفاوت زیادی با جوشهای لب به لب دارند . اتصال لب به لب ممکن است ساده یا شیاری باشد . فاصله دو لبه ممکن است زیاد باشد یا دو لبه ممکن است به هم چسبیده باشد . در مواردی که جفت و جوری لبه ها ضعیف است ، الکترود E6012 برای جریان مستقیم و الکترود E6013 برای جریان متناوب بکار برده می شود .
هر دوی این الکترود ها بخاطر انتقال قطره ای فلز در جریان قوس قادر به پل زنی خیلی خوب بین دو لبه هستند .
حالت جوشکاری
حالت جوشکاری از عوامل مهم برای انتخاب الکترود است . بعضی از الکترود ها فقط می توانند در حالت تخت خوب جوش دهند . بعضی از الکترود های دیگر در همه حالات می توانند با شرایط مساوی جوش دهند حالت جوشکاری روی هزینه جوش نیز تاثیر دارد . اقتصادی ترین حالت برای جوشکاری حالت تخت است و پس از ان به ترتیب افقی و عمودی قرار دارند . حالت سقفی کم صرفه ترین حالت جوشکاری است . جوشکار ماهر ، محدودیت های جوشکاری در حالت های عمودی و سقفی را برای انتخاب الکترود درک می کنید .
حالت جوشکاری تاثیر زیادی روی انتخاب اندازه الکترود دارد .
اتصال لب به لب جناغی در حالت های عمودی و سقفی به منظور حصول نفوذ کامل در ریشه جوش با الکترود قطر کوچکتر جوش داده می شوند . در جوشکاری چند لایه ای ، پاس های دیگر را می توان با الکترود های بزرگ جوش داد . جوشکاری در حالت های عمودی و سقفی با استفاده از الکترود با قطر بزرگتر از 5 میلیمتر مطلوب نیست .
برای کار تولیدی بایستی از بزرگترین الکترود مجاز استفاده نمود تا با شدت جریان بیشتر بتوان سرعت جوشکاری را بالا برد . هرچه قطر الکترود بزرگتر باشد مقدار جوش رسوب داده شده در #واحد زمان بزرگتر است . #هزینه مستقیم جوشکار نیز بدلیل توقف های کمتر لازم برای تعویض الکترود کاهش پیدا میکند . اگر قرار است جوشکاری در حالت های #سقفی ، #عمودی یا افقی انجام شود ، نمیتوان از الکترود های با طبقه بندی EXX20 ، EXX24 ، EXX28 استفاده نمود .
الکترود های EXX15 ، EXX16 و EXX18 گرچه برای همه حالت ها طبقه بندی شده اند ولی جوشکاری با آنها در حالت های عمودی و سقفی مشکل است .
به طور کلی می توان گفت که الکترود های EXX12 ، EXX13 ، EXX20 ، EXX27 و EXX28 راحت ترین الکترود برای حالت های افقی و تخت هستند . الکترود های EXX12 و EXX11 راحت ترین الکترود برای جوشکاری در حالت های عمودی و سقفی هستند ولی در جوشکاری عمودی سرازیر EXX12 و EXX13 الکترود های راحت تری هستند .
شرایط استفاده
شرایط بهره برداری حائزاهمیت فراوانی است . نوع سازه و تنش مورد اعمال به قطعه جوش شونده بایستی مورد توجه قرار گیرد . مقاومت کششی ، قابلیت نرمی و مقاومت خستگی از خصوصیات مهمی هستند که به انتخاب الکترود کمک می کند . به خواص فلز جوش حاصله از الکترود های مختلف در جدول مربوطه توجه شود .
مشخصات فنی
تمام خواسته های کد و مشخصات فنی بایستی دقیقا در انتخاب الکترود مورد توجه قرار گیرد .
بازده تولید
تعدادی از الکترود ها دارای نرخ جایگزینیزیاد هستند . نرخ جایگزینی الکترود در جدول مربوطه با یکدیگر مقایسه شده است . بدلیل ماهیت جسم ، نوع اتصال و حالت کار همیشه نمی توان از الکترودهای با نرخ جایگزینی زیاد استفاده کرد . الکترود های با نرخ جایگزینی زیاد فقط برای جوش های گوشه ای تخت و افقی می باشند .
عامل اصلی در هزینه جوشکاری سرعت جوشکاری است . هزینه الکترود در مقایسه با عوامل دیگر کم است . الکترود های E6027 و E7024 بالاترین نرخ جایگزینی را دارند و E6020 ، E6012 ، E6013 ، E6011 و E6010 به ترتیب بعد از انها قرار گرفته است .
نوع #فولاد ( نه سرعت جوشکاری ) بایستی #حاکم بر #انتخاب E7015 و E7018 باشد . E7028 مشابه E7018 است ولی روپوش خیلی #ضخیم تر دارد . یعنی #پودر #آهن بیشتری در روپوش دارد بنابراین #نرخ جایگزینی E7028 خیلی بالا تر است .
بوسیله استفاده از #الکترود های با #قطر بزرگتر خصوصا برای #جوشکاری در حالت تخت و #افقی #سرعت جوشکاری افزایش می یابد .
با بزرگتر شدن قطر الکترود E7024 ، E6020 ، E7027 به ترتیب بالاترین افزایش را در سرعت به دست می آورند .
شرایط کار
تمیزی #قطعه ، گرد و خاکی بودن ، زنگ خوردگی یا آغشتگی به #گریس و #روغن در انتخاب الکترود موثر است .
نوع #عملیات سطحی لازم برای قطعه #جوش داده شده و اینکه آیا قطعه پس از جوشکاری مورد تنش زدائی با عملیات حرارتی قرار می گیرد بر انتخاب الکترود تاثیر می گذارد .
میزان اهمیت ظاهر جوش نیز در انتخاب الکترود بی تاثیر نیست . در هر صورت مشخصات فنی ارائه شده از طرف سازنده الکترود حائز اهمیت است .
جمع بندی عوامل موثر در انتخاب الکترود
انتخاب درست اندازه و نوع الکترود برای کار معلومی به اطلاعات جامع و شم فنی نیاز دارد . مطالعه دقیق خصوصیات فیزیکی ، شیمیایی و کاری الکترود ها و نحوه استفاده از الکترود ها ، کار انتخاب شایسته الکترود را آسان می سازد .
◄ نوع #اتصال و حالت جوشکاری
◄نوع جریان #جوشکاری
◄#خواص فلز مبنا
◄#ضخامت فلز مبنا
◄عمق مطلوب برای نفوذ جوش
◄ظاهر مطلوب جوش
◄لزوم یا عدم لزوم رعایت مفاد کد
◄#مقاومت کششی ، قابلیت نرمی و #مقاومت ضربه ای لازم برای #جوش
◄طراحی و جفت و جوری اتصال جوش شونده
◄چگونگی پاک کردن سرباره