دسته بندی ها
- بیشتر -آخرین مطالب
-
مبانی تضمین کیفیت در سازه های جوشکاری-1
تاریخ:۱۴۰۱/۰۹/۲۱ زمان:۱۴:۵۲:۳۷
نمایش جزئیات
الکترود تنگستن
الکترود تنگستن
الکترود تنگستن مصرف شدنی نیست ، فلز پر کننده محسوب نمی گردد و در اتصال جوش شرکت نمی کند . وظیفه الکترود تنگستن ، ایجاد قوس و تامین حرارت لازم برای جوشکاری است . الکترود های تنگستن در پنج گروه مختلف تقسیم بندی می گردند :
تنگستن خالص ، تنگستن توریوم دار ، تنگستن زیرکونیوم دار تنگستن سریوم دار و تنگستن لانتانوم دار
انتخاب نوع الکترود ، اندازه الکترود ، شدت جریان جوشکاری به نوع و ضخامت فلز مبنا بستگی دارد . ظرفیت انتقال شدت جریان الکترود تنگستن به عوامل متعددی مثل نوع جریان برق و اتصال قطب ، گاز محافظ مورد استفاده ، نوع تجهیزات بکار برده شده ( سرد شونده با هوا یا سرد شونده با آب ) بیرون زدگی الکترود از غلاف نگهدارنده و حالت جوشکاری بستگی دارد .
الکترود با اندازه معلوم با برق جریان مستقیم ، الکترود منفی ( قطب مستقیم ) بیشترین ظرفیت انتقال شدت جریان را خواهد داشت و ظرفیت انتقال شدت جریان با برق جریان متناوب از آن کمتر است و حتی با برق جریان مستقیم الکترود مثبت ( قطب معکوس ) ظرفیت انتقال شدت جریان از جریان متناوب نیز کمتر می شود .
تنگستن دارای قابلیت هدایت الکتریکی خیلی کم است و بنابراین هنگام عبور جریان الکتریکی از آن گرم میشود . موقع جوشکاری با الکترود تنگستنی فقط بایستی قسمت نوک قوس زننده داغ شود و بقیه الکترود بایستی حتی المقدور خنک نگهداری شود .
یک راه جلوگیری از گرم شدن اضافی الکترود ، کوتاه نگهداشتن قسمت بیرون زده الکترود از غلاف نگهدارنده آن است . اگر بیرون زدگی الکترود از غلاف زیاد باشد ، حتی با شدت جریان کم نیز میتواند آسیب ببیند . بر عکس اگر چگالی شدت جریان خیلی کم باشد ، قوس جابجا شونده و ناپایدار می گردد .
طبقه بندی الکترود تنگستن
طبق مشخصات Aws طبقه بندی الکترود تنگستن ، مشابه طبقه بندی فلز پر کننده است که در آن E به معنی الکترود است ( مثل EWP)w معرف اصلی بودن تنگستن ، P ، Th ، Zr ، Ce و La بترتیب نشانه تنگستن خالص ، تنگستن توریوم دار ، تنگستن زیرکونیوم دار ، تنگستن سریوم دار و تنگستن لانتانوم دار می باشد . شماره انتهای بعضی از طبقه بندی ها بیان کننده ترکیب شیمیایی همان گروه است .
الکترود EWP الکترود های تنگستن خالص ( 5/99 درصد ) هستند ظرفیت انتقال شدت جریان الکترود تنگستن خالص از الکترود های دیگر کمتر است . این الکترود ها در جوشکاری با جریان متناوب یا موجی موازنه ای یا پیوسته با فرکانس بالا پایداری خوبی دارند . الکترود های تنگستن خالص را میتوان با جریان مستقیم و با گاز محافظ آرگون یا هلیوم و یا مخلوط آرگون و هلیوم مورد استفاده قرار داد . این الکترود ها نسبت به آلوده شدن ، مقاومت نسبتا خوبی دارند و به صورت سرکروی باقی میمانند و برای جوشکاری آلومینیوم و منیزیوم ترجیح داده می شوند . الکترود های تنگستن خالص بجز جوشکاری آلومینیوم و منیزیوم ، عموما برای کاربرد های غیر بحرانی مورد استفاده قرار میگیرند .
الکترود های ارزانتر EWP را میتوان برای موارد استعمال ارزان که در آن آلودگی جوش با تنگستن تا حدودی قابل قبول است ، بکاربرد .
الکترود EWTh
EWTh-1 ، EWTh- 2 ، EWTh-3 الکترود ای تنگستن دارای اکسید توریوم هستند ( توریوم عنصر است ولی توریا به اکسیدان توریوم Th02 اتلاق می شود . مقادیر داده شده در جدول به توریا مربوط می شود ) تنها فرق بین EWTh-1 و EWTh-2 در صد اکسید توریوم است که در سرتاسر الکترود پراکنده شده است . EWTh-3 الکترودی است که نوار تنگستن 2 درصد توریوم دار بنحوی در میله تنگستن خالص بصورت طولی جا سازی شده است .
اکسید توریوم در این الکترود ها مسئول افزایش طول عمر آنها در مقایسه با الکترودهای تنگستن خالص بخاطر صدور الکترون ، شروع به قوس و پایداری بهتر قوس ، ظرفیت حمل جریان بالا تر ، به طور کلی عمر طولانی تر و مقاومت بیشتر به آلودگی تنگستن است .
الکترود های EWTh-1 و EWTh-2 برای جریان مستقیم طراحی شده اند آنها حین جوشکاری بصورت نوک تیز باقی می مانند که برای جوشکاری فولاد مطلوب است . الکترود های توریوم دار می توانند با جریان متناوب هم بکار برده شوند ولی گلوله ای نگهداشتن نوک الکترود که برای جوشکاری فلزات غیر آهنی مطلوب است دشوار می باشد .
الکترود EWTh-3 اساسا برای جوشکاری با جریان متناوب طراحی شده است ولی با برق جریان مستقیم هم خوب کار می کند .
الکترود EWZr
الکترود EWZr تنگستن زیرکونیا دار است . ( زیر کونیوم عنصر است ولی زیرکونیا همان اکسید زیرکونیوم ZrO2 است و مقدار عددی داده شده در جدول به درصد اکسید زیرکونیوم مربوط است ) . این الکترود در کاربرد هایی که بایستی آلودگی تنگستن به حداقل برسد ، ترجیح داده می شوند . این الکترود ها وقتی با جریان متناوب استفاده می شوند ، عملکرد خوبی دارند زیرا حین جوشکاری نوک کروی باقی می مانند و مقاومت زیادی به آلودگی دارند .
الکترود EW Ce-2
الکترود های EW Ce-2 ، الکترود های تنگستنی حاوی حدود 2 درصد اکسید سریوم ( موسوم به سریا ) هستند . الکترود های EW Ce-2 برای اولین بار در سال 1987 در بازار ایالت متحده معرفی گردیدند . چند گرید دیگر این الکترود به طور تجارتی وجود دارد ، از جمله الکترود حاوی یک درصد CeO ، ولی فقط یک گرید EW Ce-2 دارای اهمیت تجارتی است .
مزایای الکترود های تنگستنی حاوی سریا ، در مقایسه با تنگستن خالص ، شروع آسان ، پایداری قوس و کم بودن نرخ تبخیر یا سوختن است . بر عکس توریا ( اکسید توریوم ) سریا ( اکسید سریوم ) ماده رادیو اکتیو نیست . این مزایا با افزایش محتوای سریا افزوده می شود . این الکترود ها بطور موفقیت آمیزی با جریان متناوب یا جریان مستقیم با هر نوع اتصال قطبی کار می کند .
الکترود EWLa-x
الکترود های EWLa-x الکترود های تنگستنی هستند که دارای 8/0 تا 2/1 درصد وزنی اکسید لانتانوم می باشند . مزایا و مشخصه های کاری این نوع الکترود مشابه با الکترود های EWLa-x است .
الکترود EWLa-1.5
الکترود های EWLa-1.5 الکترود تنگستنی حاوی 3/1 تا 7/1 درصد وزنی اکسید لانتانوم پراکنده ( La2O3) برای افزایش سهولت شروع و پایداری ، نرخ فرسودگی کم و محدوده بیشتر شدت جریان کاری می باشد .
ابن الکترود ها می توانند به عنوان جایگزین غیر رادیو اکتیو بجای تنگستن با دو درصد توریوم با خصیصه های کاری مشابه باشند .
تنگستن لانتان دار می تواند با برق متناوب یا برق مستقیم الکترود منفی به کار برده شود .
الکترود EWLa-2
الکترود EWLa-2 الکترود تنگستنی حاوی 8/1 تا 2/2 درصد وزنیی اکسید لانتانوم پراکنده ( La2O3 ) می باشد . الکترود EWLa-2 بیشترین حجم اکسید از هر افزودنی تکی طبقه بندی aws دارد ، که شروع و پایداری قوس را زیاد می کند ، نرخ فرسایش نوک را کاهش می دهد و محدوده شدت جریان کاری را توسعه می دهد . الکترود های تنگستنی لانتان دار می توانند برای کاربرد های جریان متناوب و جریان مستقیم الکترود منفی استفاده شوند .
توصیه های کلی
رعایت این نوع توصیه ها به مرغوبیت جوش و صرفه اقتصادی کمک می کند . نوع برق و مدار شدت جریان بایستی مناسب با اندازه الکترود انتخاب شود . شدت جریان خیلی کم سبب بمباران کاتد و فرسودگی شده و به ناپایداری قوس منجر خواهد شد . شدت جریان خیلی زیاد موجب ذوب اضافی ، چکیدن و یا فرار مواد الکترود می گردد .
الکترود بایستی درست شکسته شود یا مطابق دستورالعمل پیشنهادی سازنده سنگ زده شود . شکستن نادرست می تواند موجب دندانه ای شدن نوک الکترود یا خم شدن الکترود گردد که معمولا به ضعف شکل قوس و #گرم شدن اضافی الکترود منجر می شود .
الکترود های تنگستنی بایستی با دقت جابجا شده و حتی المقدور تمیز نگهداشته شوند . برای دست یابی به تمیزی بیشتر بایستی تا موقع مصرف ، الکترود ها در بسته بندی اصلی خود باشند .
جریان گاز محافظ نه تنها بایستی هنگام #جوشکاری بر قرار باشد ، بلکه بعد از قطع قوس نیز تا زمان خشک شدن الکترود بایستی گاز #محافظ #جریان داشته باشد .
وقتی الکترود درست خنک شود ، انتهای ان ظاهر براق و صاف دارد ولی وقتی به طور نادرست خنک شود ، ممکن است اکسیده شده و قشر نازک رنگی روی الکترود نمایان گردد . این قشر نازک اکسیدی اگر برطرف نشود ممکن است در کیفیت جوشهای بعدی اثر نامطلوب بگذارد . اتصالات مربوط به گاز محافظ و آب خنک کننده نبایستی نشتی داشته باشد .
بیرون زدگی الکترود از نگهدارنده بایستی در حد اقل نگهداشته شود تا بتواند بوسیله گاز محافظ حتی در سرعتهای کمتر عبور گاز ، محافظت شود .
از #الودگی الکترود بایستی پرهیز شود . تماس الکترود داغ با #فلز مبنا یا #سیم جوش و همچنین کافی نبودن میزان گاز محاقظ علتهای آلودگی هستند . #تجهیزات و خصوصا نازل #گاز محافظ بایستی تمیز و عاری از #جرقه #جوش نگهداشته شود . نازل #کثیف نمیتواند نقش حفاظتی خود را خوب انجام دهد . کثیفی #نازل موجب نادرستی عبور گاز و سرگردانی #قوس می گردد و #جوش را نامرغوب ، تولید و مصرف #الکترود را زیاد می کند .