دسته بندی ها
- بیشتر -آخرین مطالب
-
مبانی تضمین کیفیت در سازه های جوشکاری-1
تاریخ:۱۴۰۱/۰۹/۲۱ زمان:۱۴:۵۲:۳۷
نمایش جزئیات
ر ادیوگرافی
برای رادیوگرافی جوشها اشعه ایکس یا گاما را به یک طرف درز جوش تابانیده و در طرف دیگر جوش مطابق شکل فیلم قرارداده می شود .
فیلم داخل اکران قرارگرفته مجموعا در کاستی گذاشته می شود تا اشعه نورانی روی آن موثر واقع نشود . این اشعه از #ضخامت فلز گذشته و روی فیلم اثر می گذارد و تصویر درز #جوش را روی فیلم ثبت می نماید .
عیوب موجود در جوش روی فیلم به آسانی مشاهده می شود . برای تعیین کیفیت پرتونگاری از یک قطعه موسوم به شاخص کیفیت تصویر یا IQI کمک گرفته می شود . این قطعه کمکی می تواند یک قطعه فلز با شیار های به عمق های معین ( پله ای ) یا سوراخ های به عمق های معین و یک سری سیم های معین و یا نوع دیگر باشد .
IQI در گوشه ای از فیلم قرارداده میشود و تصویر آن به همراه درز جوش روی فیلم منعکس میگردد . مقایسه تاری و یا روشنی عیب با تاری یا روشنی IQI میتوان به کیفیت پرتونگاری پی برد ، ولی برای آن که معلوم شود عیب در چه عمقی از سطح جوش قرار دارد باید از دو یا چند جهت و با زوایای مختلف پرتونگاری نمود . به وسیله ورقه های سربی میتوان اشعه را متمرکز نمود و از تابش این اشعه به قسمت های غیر ضروری جلوگیری کرد .
همچنین برای اینکه اشعه پس از عبور از جوش از قسمت های دیگر که بعد از فیلم قرار دارند نگذرد و انعکاس آنها روی فیلم ثبت نگردد پشت فیلم نیز ورقه نازک #سربی قرار داده می شود .
همانطور که می دانید رادیو گرافی یکی از روش های آزمایش غیر مخرب است که حضور و طبیعت عیوب ماکروسکوپی با سایر ناپیوستگی را در داخل جوش نشان میدهد . در این روش از قابلیت نفوذ اشعه ایکس و گاما در اجسام ( که نسبت به نور معمولی حاجب هستند ) استفاده می گردد .
بطور کلی هر چه طول موج کوتاه تر باشد قدرت #نفوذ بیشتر است . تمام تشعشع در جوش نفوذ نمی کند بلکه قسمتی از آن جذب می شود . مقدار جذب تابعی از چگالی و ضخامت جوش است . مثلا اگر حفره ای در جوش وجود داشته باشد ، اشعه از #فلز کمتری عبور می کند تا از یک #جوش سالم و در نتیجه #اشعه جذب شده در ناحیه معیوب تغییر خواهد نمود و این #تغییرات روی فیلم حساس به تشعشع ، ثبت شده و حضور عیب ، مشخص می گردد . این تصویر را رادیوگراف می نامند .
رادیوگراف های حاصل از #تشعشع اشعه ایکس معمولا " ایکسوگراف " و رادیوگراف های حاصل از تابش اشعه #گاما " گاما گراف " نامیده می شود .
#رادیوگراف مناسب و شایسته #حضور و یا عدم حضور #عیب و در صورت وجود عیب ، شکل و موقعیت آنرا به وضوح نشان می دهد .
رادیوگرافی مثل بیشتر امور فنی ، #محدودیت هایی دارد و بکارگیری و فهم درست و تفسیرش نیاز به دانش ، فن ، تصور صحیح عیب و #رابطه آن با مشخصه #علمی دارد .
آگاهی از جنس و ضخامت فلز مورد پرتونگاری و مطابقت آن با قدرت نفوذ چشمه رادیواکتیو مورد استفاده حائز اهمیت فراوانی است .